På kysten i Agger kan man fiske en del forskellige arter
Den mest almindelige og samtidig den, der er meget nem at fange er makrellen.
Når vandet koger af småfisk, helt inde i krogen ved en høfde, så er det fordi makrellen jager. De små fisk kan være både tobis og små sild (kaldet sillinger).
På det tidspunkt, hvor makrellen jager de små fisk op i et hjørne, er de fyldt med jagtinstinkt og tager nærmest hvad som helst, der bevæger sig i vandet. Derfor kan man blog tage en lille stang med et forfang med fire kroge, der har lidt kunstig agn i skrappe farver og ploppe dem ud i vandet cirka 3-4 meter fra strandkanten. Det tager et øjeblik og så er der et stort træk i linen. Ofte kan man opleve, at der sidder en makrel på hver af de fire kroge.
Et vigtigt tip, når man fanger makrel er, at man ikke skal fange flere end man kan spise samme dag eller i løbet af to dage, for makrellen går hurtigt til og når man har spist makrel i to dage, så er men så mæt af smagen, at der går et stykke tid, før man har lyst til at spise den fisk igen. Den smager fortræffeligt og den smager destinkt, så man skal virkeligt kunne lide den, for så er det en himmerigsmundfuld.
Makrellen kan ikke fryses ned i særlig lang tid, for så bliver den kedelig. Hvis du vil fryse makrel, så frys dem ned i en pose med vand, så de pakkes ind i is, når de er frosne, så holder de sig længst.
Hold øje med de lokale beboers facebook eller spørg rundt om i byen, for makrellen er der som regel kort tid af gangen, gennem året og så skal man være der med fiskestangen.
Andre arter
På forskellige tidspunkter kan man fange mange andre fiskearter. Her er en list med beskrivelse af de fisk, der typisk kan fanges omkring Agger:
1. Havørred
Havørreden er en af de mest eftertragtede sportsfisk i Danmark. Den er en smidig og stærk jæger, der kan vokse sig stor og kraftfuld. Havørreden lever i både salt- og ferskvand og trækker ofte ind langs kysterne for at finde føde. De kan fanges hele året, men forår og efterår er de bedste sæsoner. Havørreden jagter småfisk som tobis, sild og rejer, og kan ofte findes i områder med blæretang og stenrev. Fisken er kendt for sin sølvblanke krop med sorte pletter og giver en intens kamp, når den bider på krogen.
2. Makrel
Makrellen er en hurtig og kraftfuld fisk, som er en fornøjelse at fange på let grej. Den bevæger sig i store stimer og er især aktiv om sommeren, hvor den trækker tæt ind mod kysterne. Makrellen jagter mindre fisk som sild og tobis og kan findes i områder med dybt vand tæt på land, såsom moler eller kyststrækninger med dybt vand. Den har en skinnende, blågrøn ryg med sorte striber og en blank, sølvfarvet mave. Makrellen giver en sjov og intens fight, når den tages på let fiskegrej.
3. Sild
Silden er en mindre, stimefisk, der ofte bevæger sig tæt på kysten, især i foråret og efteråret. Silden er en vigtig byttefisk for mange rovfisk som makrel, havørred og torsk, men er også en populær fisk at fange i sig selv. Sild har en skinnende sølvkrop og bevæger sig hurtigt i store stimer. De fanges ofte ved hjælp af sildeforfang, og man kan fange flere ad gangen. De er især aktive i fjorde og kystnære farvande, hvor de søger føde i de kolde måneder.
4. Fladfisk (Rødspætte, Skrubbe, Ising) - lidt mere sjælden nu
Fladfisk som rødspætte, skrubbe og ising er bundlevende fisk, der trives på sand- og grusbund tæt på kysten. De er ofte mest aktive i foråret og efteråret, hvor de trækker ind for at finde føde. Fladfisk jager små bunddyr som orme, muslinger og krebsdyr. Rødspætten er kendetegnet ved sine røde pletter, mens skrubben har en mørkere og mere ru overflade. Disse fisk giver ikke den største kamp, men de er populære blandt lystfiskere på grund af deres velsmagende kød.
5. Hornfisk - meget mere sjælden nu
Hornfisken er en slank og hurtig fisk, der trækker tæt ind på kysten om foråret for at gyde. Den er let genkendelig med sin lange, nåleformede krop og næb. Hornfisken kan give en sjov og intens fight, når den bider, da den ofte springer fri af vandet i sine forsøg på at slippe fri. Den jager små fisk som tobis og rejer og er især aktiv i de varme måneder. Hornfisken er en yndet fangst for kystfiskere, og dens ben er kendt for at være grønne, hvilket dog ikke påvirker smagen.
6. Torsk - meget mere sjælden nu
Torsken er en kraftig og populær spisefisk, som kan findes i de danske farvande, især om vinteren. Den lever både på lavt og dybt vand og trækker ofte tættere på kysten i de kolde måneder for at jage småfisk, krebsdyr og bløddyr. Torsk er kendetegnet ved sin store, robuste krop og sin karakteristiske skægtråd på hagen. Den kan vokse sig stor og er kendt for at levere en stabil og tung fight. Torsken fanges ofte på bundtackler med agn som sild, tobis eller sandorm.
7. Hvar - meget mere sjælden nu
Hvaren er en fladfisk, der trives på sandbund tæt ved kysten. Den er kendt for at kamuflere sig på havbunden og vente på at overraske sit bytte. Hvaren jager småfisk, krebsdyr og bunddyr og er mest aktiv i foråret og efteråret. Det er en populær fisk at fange på grund af dens velsmagende kød, og den kan være udfordrende at lokalisere på grund af dens evne til at blende ind med havbunden.
8. Sej - meget mere sjælden nu
Sejen er en hurtig og stærk rovfisk, der ofte jager i store stimer tæt på kysten. Den er en del af torskefamilien og kan fanges året rundt, men den er mest aktiv i de køligere måneder. Sejen trives i vand med kraftig strøm og jagter mindre fisk som sild og tobis. Den er kendt for at give en hård kamp på krogen og er derfor en eftertragtet fisk blandt sportsfiskere. Sejen har en slank, mørkegrøn krop med en hvid bug.
9. Ålekvabbe
Ålekvabben er en bundfisk, der lever i de mere beskyttede områder som fjorde og lavvandede kyststrækninger. Den har en åleagtig krop og lever af bunddyr som orme, krebsdyr og småfisk. Ålekvabben er mest aktiv om vinteren og kan findes tæt på kysten, hvor den skjuler sig mellem sten og tang. Den giver ikke en voldsom fight, men er stadig en sjov fangst for dem, der fisker langs kysten.
10. Pighvar - meget mere sjælden nu
Pighvaren er en eftertragtet fladfisk, der kan fanges tæt på kysten, især på sand- og grusbund. Den er kendt for sin runde form og piggede hud. Pighvaren er en rovdyr, der jager små fisk og krebsdyr på havbunden. Den er en stærk fighter og meget populær blandt sportsfiskere på grund af både den spændende kamp og dens høje madkvalitet. Pighvaren er især aktiv i foråret og efteråret og kan vokse sig stor i de danske farvande.
11. Havbars
Havbars trives i områder med kraftig strøm og kan ofte fanges tæt ved kysten, især omkring rev, moler, stensætninger og klippestrækninger. De er mest aktive i sommermånederne, når vandet er varmere, og de kan jage småfisk tæt på land. I Thy er det muligt at fange havbars i både Vesterhavet og Limfjorden, hvor der er gode strømforhold og masser af byttefisk.
Godt fiskespot
Ovennævnte fisk, skal man som regel ud på høfde 72, for at nå ud til. Denne høfde kaldes også “Den lange mole” og her er der udsigt til Thyborøn. Høfde 72 ligger helt ude for enden af Agger Tange og når man kører fra Agger og ud på Agger Tange, skal man dreje af ved det skilt på højre side, hvor der er skiltet med badevand. Lidt inde mod vest, med retning mod havet, kommer en parkeringsplads, hvor man kan gå direkte over klitterne og ned til høfde 72.